gdje su naše pametne naočale?

AR naočale obećavaju da će nas odvezati od naših sve mrzlijih telefona. Googleov suosnivač Sergey Brin jednom je tvrdio da su pametni telefoni “ulegnuće” i izoliraju “nervoznu naviku”, dok su proizvodi poput Googleovih staklenih slušalica obećavali slobodu i vezu. Pokretanje “svakodnevnih pametnih naočala” Sjever ih naziva načinom da ostanu “usredotočeni na stvarni svijet”. Idealan i dobro financiran startup Magic Leap nudi viziju AR naočala koje ujedinjuju svijet na novoj vrsti tehnološke platforme.

S druge strane, znanstvena fantastika nas je upozorila da AR posegne u stvarni svijet. Moj kolega Nick Statt pisao je o tome kako bi AR naočale izrađene na Facebooku mogle proizvesti “agresivno oglašavanje prekriveno svakim centimetrom našeg vidokruga, te vrste sustava javnog rangiranja koji razdvajaju društvo od onih koji imaju i nemaju.” čak je i dotaknuo pitanje nadzora, što je neke barove i restorane dovelo do zabrane Google Glassa i moglo bi postati još strašnije jer se tehnologija prepoznavanja lica širi.

AR slušalice nisu napravile skok na potrošače, ali su još uvijek punopravna industrija. To je slično načinu na koji je VR korišten u istraživanjima i simulacijama tijekom ‘90-ih i 00-ih, mnogo prije Oculus Rifta. Ispostavilo se da kada imate razlog za korištenje AR naočala, oni su sjajni. Oni jednostavno nisu ni blizu zamjene naših telefona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *